Cum recrutează Takt Recruitment muncitori străini pentru piața românească

0 Shares
0
0
0

În ultimii ani România a înregistrat o evoluție semnificativă în mai multe domenii de activitate, marcând o transformare economică remarcabilă. Această expansiune economică a stimulat o cerere crescută de muncitori calificați, o cerere pe care piața internă nu a putut-o satisface în întregime. 

Ca rezultat, multe companii din România se confruntă acum cu o penurie de forță de muncă. Această criză de personal se manifestă predominant în sectoare precum construcțiile, industria de sudori, sectorul HORECA (hoteluri, restaurante, cafenele), agricultura, producția industrială și transporturi.

Această situație pune presiune pe piața muncii, forțând companiile să caute soluții alternative pentru a-și menține productivitatea și competitivitatea. Efectele acestei penurii de forță de muncă sunt variate, influențând nu doar economia, dar și modul în care companiile își structurează operațiunile și strategiile de angajare. 

Este un moment crucial pentru economia românească, care necesită adaptări strategice și, posibil, o reevaluare a politicilor de muncă și educație pentru a asigura o aliniere mai bună între nevoile pieței de muncă și resursele disponibile.

Rolul recrutării muncitorilor străini în România

Recrutarea muncitorilor străini în România joacă un rol crucial în dezvoltarea și diversificarea pieței muncii, având implicații pozitive atât pe plan economic, cât și cultural. Prin atragerea de talente din afara granițelor, companiile își extind baza de abilități și expertiză, ceea ce se reflectă în eficiența și calitatea activităților desfășurate. Această diversitate de talente aduce un suflu nou în cadrul organizațiilor, stimulând inovația și progresul.

Pe lângă beneficiile economice, prezența muncitorilor străini în România favorizează schimbul cultural și îmbogățirea experienței colective. Ei aduc cu sine noi perspective, moduri de gândire și abordări, care pot inspira creativitatea și deschiderea spre noi idei în rândul echipelor locale.

Un alt aspect important este capacitatea muncitorilor străini de a se adapta și de a răspunde flexibil la schimbările din mediul de afaceri. Această adaptabilitate este esențială într-o piață globală în continuă evoluție, unde rapiditatea și flexibilitatea sunt cheia succesului, mai ales în industria de sudori din țara noastră.

În contextul unui deficit de forță de muncă, procesul de recrutare muncitori străini reprezintă o soluție pragmatică și eficientă. Aceasta este deosebit de relevantă în sectoarele unde există un dezechilibru între cererea și oferta de muncă locală, contribuind astfel la echilibrarea pieței muncii.

Recrutarea muncitorilor străini în România este mai mult decât o necesitate economică, este un motor de inovare, diversitate culturală și adaptabilitate într-un mediu de afaceri globalizat. Acest proces nu numai că susține creșterea economică, dar contribuie și la dezvoltarea socială și culturală a țării.

Cum decurge procesul de recrutare în cadrul companiei Takt Recruitment

În procesul de recrutare internațională pentru România, compania TAKT gestionează cu eficiență fiecare etapă, asigurându-se că atât cerințele clienților, cât și nevoile candidaților sunt satisfăcute. Inițial, se discută detaliat cu clientul despre cerințele profesionale specifice pentru industria de sudori, de exemplu, experiența dorită și pachetul salarial, care poate include beneficii precum cazarea, mesele zilnice sau bonurile de masă.

Odată stabilite aceste detalii, echipa TAKT se ocupă de identificarea și trierea personalului care îndeplinește aceste criterii. Lista candidaților potriviți este apoi prezentată clientului, care va participa la interviuri personalizate prin videoconferință. Interviurile se desfășoară în două etape distincte: o etapă de cunoaștere și prezentare, urmată de o etapă practică, unde abilitățile candidaților sunt testate conform cerințelor clientului.

Procesul include și obținerea avizului de muncă, un document oficial necesar, eliberat de Inspectoratul General pentru Imigrații. Pentru fiecare candidat, se percepe o taxă de 100 euro. Următorul pas este obținerea vizei, unde dosarul și cererea sunt pregătite de TAKT și depuse la secția consulară a Ambasadei României din țara de origine a candidatului.

După obținerea vizei, se achiziționează biletul de avion pentru sosirea în România. În ultima etapă, TAKT oferă suport în obținerea permisului de ședere, proces care implică taxe de 259 lei și 120 euro, plătibile către bugetul de stat. Acest proces bine structurat asigură o integrare eficientă a personalului internațional în mediul de lucru românesc.

Avantajele angajării muncitorilor asiatici în diferite sectoare

Asia este un continent cu o forță de muncă extinsă și variată, ce cuprinde specialiști în numeroase domenii. Angajarea acestor muncitori poate fi un atu major, aducând competențe unice și experiență valoroasă în industrii precum construcțiile, lăcătuși și meserii complementare, HoReCa, industria de sudori și IT.

Unul dintre avantajele cheie este că mulți dintre acești lucrători vorbesc fluent engleza, facilitând astfel comunicarea eficientă și interacțiunea cu clienți din diferite colțuri ale lumii. Aceasta este o calitate deosebit de importantă, indiferent de contextul profesional – fie că este vorba de un șantier de construcții sau de un cadru mai formal, cum ar fi servirea într-un restaurant.

Cultura asiatică, cu accent pe respect și disciplină, se reflectă și în comportamentul profesional al acestor lucrători. Ei sunt apreciați pentru devotamentul lor față de angajator și colegii de echipă, manifestând o atenție sporită la detalii și un profesionalism ce pot contribui semnificativ la creșterea productivității și performanțelor unei organizații.

Lucrătorii asiatici sunt adesea recunoscuți pentru abilitatea lor de a se adapta rapid la schimbările de mediu și cerințele pieței. Această flexibilitate, împreună cu capacitatea de a răspunde eficient provocărilor, reprezintă avantaje esențiale într-un mediu de afaceri competitiv și în continuă schimbare.

0 Shares
You May Also Like