Cum au cucerit China triburile Jurchen

Cum au cucerit China triburile Jurchen

0 Shares
0
0
0

Triburile Jurchen (cunoscuti si sub numele de Nuzhen, 女真, in chineza) erau o federatie de popoare non-chineze care locuiau in partea de nord-est a Chinei (cunoscuta si sub numele de Manciuria), care corespunde provinciilor chineze moderne Liaoning, Jilin si Heilongjiang. Sunt membri ai familiei etnolingvistice Manchu-Tungus, care include si minoritatea etnica Manchu, care sunt descendentii lor.

Jurchenii au avut un impact urias asupra istoriei chineze, deoarece au infiintat dinastia Jin (金朝 in chineza), considerata a fi a doua mare dinastie „barbara” din nordul Chinei. In timp ce intinderea teritoriala a dinastiei Jin nu a inclus partea de sud a Chinei, descendentii lor, Manchu, au reusit sa cucereasca intreaga tara.

Limba Jurchen

Din punct de vedere etnolingvistic, Jurchenii apartin familiei Manchu-Tungus (cunoscuta si sub numele de Tungusic), cea mai mica dintre cele trei subfamilii ale familiei de limbi Altaice. Limbile Manchu-Tungus sunt rude indepărtate ale limbilor turcice si mongolice, ceilalti doi membri ai familiei de limbi altaice.

Exista intre 10 si 17 limbi Manchu-Tungus, care, in prezent, sunt vorbite de mai putin de 70.000 de oameni in lume. Vorbitorii acestor limbi nu sunt numai din nord-estul Chinei, patria Jurchenilor, ci si din Mongolia, precum si de la granita de nord a Rusiei.

Cel mai vechi atestat membru al familiei Manchu-Tungus este Jurchen. Din pacate, se stie putin despre aceasta limbaj deoarece acum este o limba moarta. In plus, doar cateva exemple ale scriptului Jurchen au supravietuit pana in prezent. Din aceste exemple, care se gasesc pe pietrele si coloanele inscriptionate din nord-estul Chinei si Coreei, s-a dedus ca scriptul Jurchen a fost imprumutat de la cel Khitan.

Khitanii au fost un popor nomad care a condus nordul Chinei ca dinastia Liao (辽朝 în chineză), pe care Jurchenii au rasturnat-o. De vreme ce Jurchenii i-au inlocuit pe Khitani in nordul Chinei, nu este deloc surprinzator faptul ca au adoptat si sistemul de scriere.

Harta dinastiei Liao pe care Jurchenii au rasturnat-o

Harta dinastiei Liao pe care Jurchenii au rasturnat-o. (Sven Manguard / CC BY-SA 3.0)

Khitanii si-au modificat sistemul de scriere pentru a semana mai indeaproape cu scriptul chinezesc, care este vizibil si in scriptul Jurchen. Este posibil ca jurchenii sa nu fi avut un sistem de scriere anterior, deoarece, in afara de Jurchen si manchu, celelalte limbi manchu-tung nu sunt scrise.

Istoria Jurchenilor

In comparatie cu istoria si dezvoltarea limbii Jurchen, exista mai multe informatii disponibile cu privire la istoria Jurchenilor. Cea mai veche referire la Jurchen dateaza din secolul al X-lea, cand Balhae, un regat cu sediul in provincia moderna Heilongjiang, a fost cucerit de Abaoji (cunoscut postum ca Imparatul Taizu), un lider Khitan si fondatorul dinastiei Liao. Tribul Heishui Mohe (黑水 靺 鞨 in chineza) s-a supus lui Abaoji si a adoptat numele Nuzhen.

Potrivit istoriografiei chineze, Heishui Mohe au fost descendentii lui Sushen si Yilou (肅慎 si respectiv 挹 婁 in chineza), a caror istorie poate fi urmarita pana la dinastia Han. Conform traditiei, Jurchen si-a schimbat numele in Nuzhi cand Yelu Zongzhen a devenit imparat Xingzong in 1031, pentru a evita numele personal al imparatului (ca parte a tabuului de denumire chineza).

Abaoji era constient de faptul ca, desi Jurchenul i se supusese, era cu totul posibil ca intr-o zi sa se poata revolta impotriva dinastiei Liao. Prin urmare, pentru a-i controla, a transferat mii de jurcheni spre sud. Acesti Jurcheni, care s-au integrat in populatiile chineze si khitani, au devenit cunoscuti ca „Jurchenii maturi” (熟女 真 in chineza).

Jurchenii care au ramas in nord, pe de alta parte, au devenit cunoscuti ca „Jurchenii cruzi” (生 女真 in chineza).

Imparatii Liao au permis conducatorilor tribului Jurchenilor sa conduca propriul lor popor in numele lor si le-au acordat titlul de Mare Print sau Print (大王 si respectiv 王 in chineza).

Clanul Wanyan intareste triburile Jurchens

Pana la sfarsitul secolului al X-lea, clanul Wanyan a aparut drept cel mai important trib in randul Jurchenilor. In secolul urmator, clanul Wanyan isi intareste pozitia, imbunatatind baza economica si coeziunea sociala a triburilor Jurchen. La inceputul secolului al XII-lea, Jurchenii erau gata sa dea jos stapanii Khitan si sa-si stabileasca propria dinastie.

In 1113, liderul clanului Wanyan, Wanyan Aguda, a reusit sa uneasca triburile Jurchen. In anul urmator, el a declarat razboi dinastiei Liao. In 1115, Jurchenii au stabilit o alianta cu dinastia Song, care erau si dusmanii dinastiei Liao.
In acelasi an, Wanyan Aguda s-a declarat imparat, stabilind astfel dinastia Jin. Razboiul cu Khitanii s-a incheiat in 1125, cand a fost capturat ultimul impărat Liao, imparatul Tianzuo.

La scurt timp dupa distrugerea dinastiei Liao, Jurchenii s-au intors rapid impotriva aliatilor lor, Song. Ei si-au continuat campania militara spre sud si au invadat teritoriul dinastiei Song. In decembrie 1126, Jurchenii se aflau la portile Kaifeng, capitala Song.

In luna ianuarie a anului urmator, orasul se prabusise, iar jurchenii l-au capturat pe imparatul Qinzong si pe tatal sau, imparatul Huizong. Cei doi barbati au fost adusi inapoi in inima tribului Jurchen ca prizonieri. Totusi, acest eveniment umilitor, cunoscut sub numele de Incidentul Jingkang, nu a fost sfarsitul dinastiei Song.

Imparatul Huizong al dinastiei Song a fost capturat de Jurchen

Imparatul Huizong al dinastiei Song a fost capturat de Jurchen. (Ismoon / Domeniu public)

Curtea Song a reusit sa fuga spre sud, iar Zhao Gou, un frate vitreg mai mic al imparatului Qinzong, a fost proclamat imparat Gaozong, primul imparat al dinastiei Song din sud. Jurchenii si Song au continuat razboiul in urmatorul deceniu si jumatate.

In cele din urma, a fost semnat un tratat de pace intre cele doua parți in 1142. Limita dintre dinastiile Jin si Song din sud (aproximativ de-a lungul raului Huai) a fost stabilita, iar dinastia Song a fost fortata sa aduca tribut jurchenilor.

Cultura Jurchen

Dupa ce au cucerit nordul Chinei, Jurchenii au inceput sa adopte obiceiurile si cultura chineza (un proces cunoscut sub numele de sinicizare). O birocratie in stil chinez, de exemplu, a fost adoptata pentru administrarea supusilor chinezi ai tribului Jurchen, care locuiau in partea de sud a imperiului lor.

In acelasi timp, insa, existau ingrijorari ca adoptarea completa a stilului de viata chinez ar eroda identitatea lor etnica si ar distruge valorile lor traditionale.

Prin urmare, limba si scriptul Jurchen au continuat sa fie folosite, in timp ce imbracamintea si obiceiurile chinezesti erau interzise din armatele lor. Desi Jurchenii si-au pierdut treptat caile feroce de războinic, ei erau inca o forta militara capabila. De exemplu, dinastia Song a declarat razboi Jurchenilor in 1206, in speranta de a recastiga teritoriul pierdut.

Jurchenii au reusit sa respinga atacurile dinstatiei Song si au lansat un contraatac. Totusi, ei nu au fost in stare sa cucereasca teritoriul din Song. In cele din urma, un tratat de pace a fost negociat in 1208, iar dinstatia Song a fost obligata sa plăteasca un tribut anual mai mare.

Alte amenintari la adresa Jurchenilor

Dinastia Song din Sud nu a fost insa singura amenintare pentru dinastia Jin. Spre nord, mongolii erau in crestere. In 1206, Genghis Khan a unit triburile nomade mongol-turce, stabilind astfel Imperiul Mongol. In 1211, a declarat razboi dinastiei Jin.

Jurchenii au pierdut mult teritoriu in fata mongolilor, inclusiv capitala lor, Zhongdu (astazi districtul Xicheng din Beijing). Prin urmare, in 1215, jurchenii si-au mutat capitala la Kaifeng.

Mongolii reprezentau o amenintare pentru tribul Jurchen

Mongolii reprezentau o amenintare pentru tribul Jurchen. (Yaan / Domeniu public)

In acelasi timp, in incercarea de a compensa teritoriile pierdute, Jurchenii au lansat campanii impotriva dinastiei Song. Nu numai ca campaniile nu au reusit sa-si atinga obiectivele, dar s-au si opus in continuare dinastiei Song.

In 1233, Kaifeng a cazut in mainile mongolilor dupa un asediu, iar conducatorul dinastiei Jin, imparatul Aizong, a fugit la Caizhou. In disperare, Jurchenii au cautat ajutorul dinastiei Song, avertizand ca odata ce mongolii i-au cucerit, vor ataca dinastia Song. Avand in vedere relatiile slabe dintre cele doua parti, Song au refuzat in mod firesc sa-i ajute pe jurcheni si au format o alianta cu mongolii.

In 1234, mongolii si Song au lansat un asalt comun asupra lui Caizhou. Jurchenii au fost invinsi, punand astfel capat dinastiei Jin. Adevarat, Song a devenit urmatoarea tinta ale mongolilor. Alianta dintre mongoli si Song s-a stricat la scurt timp dupa distrugerea dinastiei Jin, iar dinastia Song sudica a fost in cele din urma cucerita de fostii lor aliati in 1279.

Caderea dinastiei Jin nu a insemnat sfarsitul Jurchenilor. In schimb, au continuat sa existe in China. Cronicarii chinezi din dinastia Ming (care a succedat dinastiei mongolilor Yuan), de exemplu, consemneaza ca existau trei grupuri distincte de jurcheni – Jurchenii Salbatici (野人 女真 in chineza), Jurchenii Haixi (海西 女真 in chineza) si Jurchenii Jianzhou (洲 女真 in chineza).

Jurchenii Salbatici locuiau in cel mai nordic colt al Manchuriei, Jurchenii Haixi in provincia moderna Heilongjiang si Jurchenii Jianzhou in provincia moderna Jilin. In timp ce Jurchenii salbatici erau nomazi, celelalte doua grupuri adoptasera o forma de sedentarism si se dedicau in vanatorii, pescuitului si activitatilor agricole limitate.

Un barbat Jurchen care vaneaza calare, pictura pe matase din secolul al XV-leaUn barbat Jurchen care vaneaza calare, pictura pe matase Un barbat Jurchen care vaneaza calare, pictura pe matase din secolul al XV-leadin secolul al XV-lea

Un barbat Jurchen care vaneaza calare, pictura pe matase din secolul al XV-lea. (Andres rojas22 ~ commonswiki / Domeniu public)

Imparatii Ming erau dornici sa ia contact cu Jurchenii. Desi dinastia Yuan fusese invinsa, mongolii supravietuitori s-au retras în Mongolia, unde au stabilit dinastia Yuan de Nord. Pentru a face fata acestei amenintari, misiunile diplomatice au fost trimise triburilor Jurchen, dintre care multi au devenit aliati ai dinastiei Ming impotriva mongolilor.

In plus, au fost infiintate piete de cai pentru a facilita comertul între Ming si Jurcheni. Unelte agricole de fier, vite de ferma, seminte, orez, sare si textile de la chinezi au fost schimbate cu cai, blana, ginseng si alte produse locale speciale. Contactul cu Ming a dus la sinicizarea Jurchenului. Ca urmare a sinicizarii, Jurchenii au dobandit structura organizationala care le-a permis sa cucereasca China.

Influenta Jurchen asupra viitoarelor dinastii din China

Ultima dinastie imperiala a Chinei, dinastia Qing a fost infiintata de catre Manchu, descendentii Jurchenilor. Legatura dintre manchusi si jurcheni este evidenta in numele ales initial de cei dintai pentru dinastia lor. Numele manchurian al statului era „Aisin Gurun”, care se traduce prin „stat de aur”.

Este acelasi lucru cu chinezescul „Jin”, iar dinastia este cunoscuta si sub numele de dinastia Jin tarzie (后 金 in chineza). Acesta este un indiciu clar ca manchuii s-au vazut pe ei insisi drept urmasii dinastiei Jin. Fondatorul dinastiei Jin tarzii a fost Nurhaci, o capetenie a tribului Jianzhou Jurchen.

In 1583, Nurhaci si-a inceput misiunea de a unifica triburile Jurchen. Initial, dinastia Ming nu parea sa fie prea deranjata prea mult cu ceea ce facea Nurhaci. De fapt, chiar i-a acordat functii si titluri.

Nurhaci a unificat triburile Jurchen

Nurhaci a unificat triburile Jurchen. (Qingprof / Domeniu public)

In 1582, a fost numit comandant de garnizoana, in timp ce in 1589 a fost numit procurator public al Heilongjiang. In 1595, Nurhaci a primit titlul de „Dragon-Tigru General” din partea curtii Ming. La randul sau, Nurhaci a adus un omagiu dinastiei Ming si s-a dus el insusi la Beijing in fruntea misiunilor de tribut in mai multe randuri.

In 1608, Nurhaci a incetat sa mai aduca tribut dinastiei Ming, deoarece simtea ca Jurchenii sunt acum suficient de puternici pentru a face acest lucru. Opt ani mai tarziu, Nurhaci si-a indeplinit in cele din urma misiunea de a uni triburile Jurchen, s-a declarat „khan” si a fondat dinastia Jin tarzie. In 1618, Nurhaci a comandat „Sapte mari suparari”, un document care exprima sapte nemultumiri impotriva dinastiei Ming.

Documentul a fost de fapt o scuza pentru ca Nurhaci sa se razvrateasca si declaratia sa de razboi impotriva dinastiei Ming. In anii care au urmat, Nurhaci si-a extins teritoriile in detrimentul dinastiei Ming. In 1626, insa, Nurhaci a suferit prima infrangere militara grava din viata sa, fiind coplesit de Yuan Chonghuan, general al dinastiei Ming, la Ningyuan.

Nurhaci urmarindu-si armata asaltand zidurile Ningyuan

Nurhaci urmarindu-si armata asaltand zidurile Ningyuan. (Walter Grassroot / Domeniu public)

Nurhaci a fost ranit de un tun portughez si a murit doua zile mai tarziu. Razboiul impotriva Ming a fost continuat de succesorul sau, Hong Taiji. In 1635, Hong Taiji a schimbat numele poporului sau din Jurchen in Manchu.

In anul urmator, a infiintat dinastia Qing. Beijingul a cazut in mainile dinastiei Qing in 1644, la cateva luni dupa moartea lui Hong Taiji. Dinastia Qing a condus China pana in 1911.

Desi Jurchenii nu mai exista astazi ca grup etnic, descendentii lor inca exista. Manchusii, asa cum am mentionat anterior, sunt descendentii jurchenilor Jianzhou.

Alti descendenti ai Jurchenilor sunt Hezhe, Ewenke si Elunchun. Desi Jurchenii nu sunt foarte cunoscuti astazi, au avut un impact semnificativ asupra istoriei Chinei, deoarece doua dinastii, Jin si Qing, au fost infiintate de acestia.

0 Shares
You May Also Like