Cine are nevoie de echipament individual de protectie?

Cine are nevoie de echipament individual de protectie?

0 Shares
0
0
0

Cu totii am vazut la stiri cazuri ale persoanelor care s-au accidentat foarte grav, sau care si-au pierdut viata la locul de munca, dat fiind faptul ca nu purtau echipament individual de protectie.

Indiferent ca discutam despre pantaloni de lucru pe care angajatorul ii ofera angajatului, ochelari de protectie, manusi, casca de protectie sau alte echipamente de protectie, angajatul trebuie sa poarte aceste echipamente, pentru a-si putea desfasura activitatea in conditii de siguranta.

Despre echipamentele de protectie vom discuta in randurile care urmeaza, veti descoperi si exemple de profesionisti care trebuie sa poarte echipamente individuale de protectie, si veti afla unele informatii interesante.

Exemple de profesionisti care folosesc EIP

Exista o multime de industrii si locuri de munca care necesita utilizarea echipamentelor individuale de protectie (EIP). Unele sunt foarte evidente, iar angajatii poarta echipamentul vizibil. Unele sunt subtile, dar cu toate acestea, echipamentul individual de protectie este inca necesar. Exemplele includ:

  • Soldatii – personalul militar este adesea echipat acum cu casti, armuri pentru teren accidentat si impact cu glont, si costume de inalta calitate pentru a se proteja de elemente care le pot pune viata in pericol. Comparativ cu cateva decenii in urma, soldatii de altadata ar fi putut la fel de bine sa nu fi purtat nimic, insa acum se poarta echipamente de protectie.
  • Politia – fortele de ordine in uniforma completa poarta in mod regulat veste de protectie anti-glont, precum si incaltaminte adecvata si uniforme elastice, durabile.
  • Pompieri – pompierul poarta o tinuta de protectie completa, care il protejeaza literalmente de expunerea la caldura, incepand de la degetele de la picioare si pana la cap.
  • Muncitori din fabrici, mineri si muncitori in constructii – Avand in vedere riscul ridicat de ranire a membrelor si capului, aceste trei tipuri de lucratori poarta aproape intotdeauna manusi, casti, ochelari de protectie, casti de protectie sau dopuri de urechi pentru a proteja impotriva sunetului puternic, si cizme de lucru de calitate superioara sau bocanci cu bombeu metalic pentru protectia picioarelor, sau pantaloni de lucru speciali, pentru protectia picioarelor..
  • Chimisti si lucratori de laborator – Datorita naturii contactului extrem sau a expunerii adiacente, munca de laborator necesita frecvent protectie completa impotriva contaminarii si uneori chiar costume speciale de protectie, pentru a evita imbolnavirea cauzata de substantele utilizate la locul de munca. Chiar si  lucratorii de la laborator trebuie sa poarte ochelari de protectie, manusi de plastic si protectie respiratorie pentru a evita stropirea si inhalarea.

Beneficii comerciale de la investitii in echipamente de protectie

In afara de protectia imediata a sanatatii, echipamentul individual de protectie are multiple beneficii pentru angajatori. Desi exista un cost pentru asigurarea si mentinerea conformitatii, angajatorii trebuie sa-si aminteasca faptul ca vatamarea grava a unui singur angajat poate costa de obicei mult mai mult decat costul total al echipamentului individual de protectie pentru locul de munca timp de un an.

Asadar, evitarea accidentelor este un obiectiv financiar cheie de retinut atunci cand se evalueaza achizitiile echipamentelor de protectie pentru angajati.

Reducerea accidentelor la locul de munca

Cea mai buna metoda de reducere a costurilor pentru accidentarea la locul de munca este prevenirea, iar EIP este o metoda cheie, tangibila, prin care acest lucru se poate intampla. O vatamare care nu s-a intamplat niciodata este una care nu genereaza niciodata niciun fel de cost, facturi medicale sau prime mai mari pentru planul de compensare a lucratorilor. Prevenirea economiseste o multime de bani pentru companii.

Reducerea fluctuatiei personalului

Prin reducerea fluctuatiei personalului din cauza absentei accidentelor, precum si prin protejarea persoanelor la locul de munca, companiile se pot bucura de o productivitate mai mare datorita experientei sporite si a performantei lucratorilor instruiti care isi cunosc locul de munca. Muncitorii instruiti care nu au timp de inactivitate in urma accidentarilor duc adesea la mai putine greseli la locul de munca.

Reducerea absentei de la locul de munca din cauza bolilor

Timpurile de nefunctionare datorate absentei medicale reprezinta o mare pierdere pentru angajatori. Angajatii raniti si bolnavi nu vor fi prezenti la locul de munca, iar acesta este un adevarat dezavantaj pentru ca scade procesul de productie.

Dupa cum se poate vedea, echipamentele de protectie individuala la locul de munca sunt cu siguranta o necesitate in diferite domenii de activitate. Angajatorii cu siguranta se asigura de faptul ca angajatii primesc inca din prima zi de lucru, echipament de protectie, pentru ca nu isi doresc ca viata lor sa fie pusa in pericol.

Angajatii la randul lor, trebuie sa se asigure de faptul ca poarta in mod corespunzator echipamentul de lucru pe care angajatorul il ofera. Atunci cand angajatul nu poarta echipamentul de protectie pe care angajatorul il ofera, sunt foarte mari sansele de a suferi un accident grav de munca, sau chiar de a-si pierde viata. De aceea, echipamentul individual de protectie, trebuie purtat de la inceputul programului de lucru si pana la sfarsitul acestuia.

0 Shares
You May Also Like