Cel mai complet ghid pentru alegerea combustibilului noii tale masini

Cel mai complet ghid pentru alegerea combustibilului noii tale masini

0 Shares
0
0
0

Raspunsuri simple la incertitudinile unei piete din ce in ce mai diversificate: benzina, motorina, gaz, hibrizi, electrice… Cumpara de fiecare data masini verificate si vei beneficia de cele mai bune optiuni.

Viitorul este electric, dar prezentul pare mult mai departe. Criza motorinei, restrictiile privind traficul urban, constientizarea mediului, indoielile cu privire la electrificare… Soferii se confrunta cu un scenariu confuz si cu un mediu in schimbare care conditioneaza achizitionarea de vehicule, avand in vedere incertitudinile care apar in momentul obtinerii celei mai bune optiuni intr-o achizitie.

Nu mai este vorba de rezolvarea dilemei dintre benzina si diesel, gama de posibilitati a fost deschisa motoarelor cu gaz sau diferite modalitati de electrificare. Absenta unui orizont definit din punct de vedere al legislatiei, mai ales pe termen scurt, sfarseste prin a complica ecuatia pentru utilizatori, dintre care multi isi amana decizia. Un proces care este lung, deci este convenabil sa fie clar cu privire la avantajele si dezavantajele fiecarei energii daca achizitia nu poate fi intarziata excesiv.

In functie de factori precum locatia, bugetul, tipul de utilizare sau frecventa utilizarii, anumite aspecte pot fi rafinate pentru a ajunge cat mai aproape de o alegere reusita. Urmatoarele sunt avantajele si conditiile fiecarei propuneri energetice care sunt luate in considerare in prezent. Hidrogenul este lasat in afara analizei, avand in vedere ca astazi viabilitatea sa, prin oferta de modele si puncte de distributie, este mai mult decat discutabila.

Benzina

Combustibilul hegemonic din ultima vreme in detrimentul motorinei. Este cea mai simpla si mai evidenta optiune, echilibrata in multe aspecte si valabila pentru majoritatea utilizatorilor. Fara limitari de autonomie, emisiile lor au fost reduse odata cu avansul reglementarilor, in timp ce etichetele B si C par sa garanteze accesul in centrele urbane intr-o perioada rezonabila de timp, cu exceptia episoadelor de poluare ridicata.

Daca va bucurati de un singur vehicul, asa cum se intampla adesea, si capabil sa satisfaca orice nevoie, se pare ca este cea mai convingatoare alternativa. Va fi necesar sa ramanem atenti la evolutia diferitelor legislatii, in special a celor municipale, cu privire la accesul vehiculelor poluante in anumite zone ale oraselor. Eventual, acesta va sfarsi prin a fi interzis complet pentru oricare dintre ele, indiferent decombustibilul lor. In plus, oferta de variante si preturi este cea mai larga existenta.

Motorina

Scaderea vanzarilor de masini diesel este simptomatica pentru ingrijorarea pe care o provoaca restrictiile viitoare in randul cumparatorilor.

Declaratiile politice care pun sub semnul intrebarii mobilitatea urbana a masinilor diesel private au tras semnale de alarma in randul soferilor care se deplaseaza prin orasele mari, in ciuda faptului ca modelele moderne au aceeasi eticheta B si C ca benzina, de fapt la nivel european nu exista discriminare intre cei doi combustibili. Un fenomen care va fi sustinut in timp si care poate crea complicatii pentru cei care prelungesc reinnoirea vehiculului lor dincolo de medie.

Cu toate acestea, pentru cei care nu trebuie sa se deplaseze prin centre urbane, soferi care locuiesc in mediul rural sau in orase care nu sunt atat de aglomerate, aceasta preocupare este atrasa pe un orizont mult mai lung, la fel de mult ca interzicerea vanzarii oricarui vehicul de explozie, lucru care nu se va intampla inainte de doua decenii.

In rest, un diesel modern este mai putin poluant decat ti-ai putea imagina si ramane cel mai bun atu pentru cei care parcurg un numar mare de kilometri, deoarece consumul sau in general este inca intre 10% si 15% mai mic decat cel al unei masini echivalente pe benzina

Gaz petrolier lichefiat (GPL)

O varianta a modelelor clasice pe benzina si care ofera avantaje valoroase care pot compensa anumite dezavantaje. Sunt, de asemenea, masini fara restrictii de autonomie, deoarece combina doua rezervoare, unul pentru benzina (desi cu o capacitate din ce in ce mai mica) si altul pentru gaz petrolier lichefiat (GPL), care isi extinde semnificativ gama. Litrul de GPL costa in medie jumatate din cel al benzinei, astfel incat economia sa este decisiva pentru cei care parcurg un numar semnificativ de kilometri.

Reteaua de realimentare depaseste o jumatate de mie de statii de service (limitate chiar si in afara imprejurimilor oraselor), desi raspunsul motorului atunci cand functioneaza cu GPL este oarecum mai putin convingator decat atunci cand face acest lucru cu benzina, deoarece performanta sa energetica este mai scazuta.

Un alt avantaj important este ca se bucura de ratingul ECO pe eticheta Directiei Generale a Traficului, astfel incat restrictiile de circulatie sa ii afecteze doar in cele mai grave episoade de poluare. Brandurile ofera din ce in ce mai multe versiuni cu aceasta tehnologie, care pot fi instalate si pe o masina conventionala pe benzina de catre specialisti autorizati.

Alegerea tipului de combustibil atunci cand iti cumperi o masina este necesar si cu acest articol, speram ca vei putea face o alegere in cunostinta de cauza.

0 Shares
You May Also Like