Ce este discriminarea rasei?

Ce este discriminarea rasei?

0 Shares
0
0
0

Discriminarea face referire la deosebirile, excluderile, restrictiile sau preferintele in functie de legislatia in vigoare.

Exista in clipa de fata multe criterii stabilite de legislatia romaneasca, precum: rasa, etnie, nationalitate, limba, categorie sociala, religie, sex, convingeri, orientare sexuala, handicap, varsta, infectare HIV, boala cronica necontagioasa, apartenenta la o categorie defavorizata sau diferite altele.

Din pacate, in viata de zi cu si suntem martori ai mai multor episoade de discriminare. De multe ori se face discriminare de rasa. Nu putini am vazut pe stadioanele de fotbal sau la alte sporturi, jucatori de culoare discriminati de suporteri.

Ei bine, inainte sa mergem mai departe si sa discutam despre discriminarea de rasa, facem precizarea ca daca veti avea parte de astfel de evenimente, trebuie sa va cautati dreptatea pana in panzele albe. Mergeti chiar si la CEDO, pentru ca nu este normal ca in anul 2020, sa mai existe cazuri de discriminare rasiala.

Luati legatura cu un avocat specializat in apararea drepturilor omului la Curtea Europeana, si cautati-va dreptatea la CEDO.

Ce este discriminarea rasa?

Acest lucru este atunci cand sunteti tratat diferit din cauza rasei dvs. intr-una dintre situatiile reglementate de Legea egalitatii. Tratamentul ar putea fi o actiune unica sau ca urmare a unei reguli sau politici bazate pe rasa. Nu trebuie sa fie intentionat pentru a fi ilegal.

Exista anumite circumstante cand tratarea diferita din cauza rasei este legala, iar acestea va sunt explicate mai jos.

Ce spune Legea privind egalitatea despre discriminarea rasa

Legea privind egalitatea din 2010 spune ca nu trebuie sa fii discriminat din cauza rasei tale. In Legea privind egalitatea, discriminarea poate insemna sa aveti de suferit cand oamenii va trateaza diferit din cauza culoarii dvs. sau nationalitatii dvs. (inclusiv cetateniei).

Rasa acopera, de asemenea, grupuri etnice si rasiale. Aceasta inseamna un grup de oameni care toti au aceeasi caracteristica protejata de etnie sau rasa.

Un grup rasial poate fi format din doua sau mai multe grupuri rasiale distincte, de exemplu britanicii negri, asiaticii britanici, sikhii britanici, evreii britanici, tiganii romani si calatorii irlandezi.

S-ar putea sa fii discriminat din cauza unuia sau a mai multor aspecte ale rasei tale. De exemplu, persoanele nascute in Marea Britanie cu parinti romani ar putea fi discriminate pentru ca sunt cetateni britanici sau din cauza originilor lor de nationalitate romana.

Diferite tipuri de discriminare rasa

Exista patru tipuri principale de discriminare rasa.

  1. Discriminare directa

Acest lucru se intampla atunci cand cineva te trateaza mai rau in comparatie cu o alta persoana care se afla intr-o situatie similara, iar acest lucru are loc din cauza rasei. De exemplu: Daca o agentie imobiliara nu ar dori sa va vanda sau sa va inchirieze un apartament apartament din cauza rasei, aceasta ar fi o discriminare directa.

  1. Discriminare indirecta

Acest lucru se intampla atunci cand o organizatie are o anumita politica sau un mod de lucru care pune oamenii din grupul vostru rasial in dezavantaj.

Uneori, discriminarea de rasa indirecta poate fi permisa daca organizatia sau angajatorul pot demonstra ca exista un motiv bun pentru discriminare. Aceasta este cunoscuta sub numele de justificare obiectiva.

  1. Hartuire din cauza rasei

Hartuirea apare atunci cand cineva te face sa te simti umilit, jignit sau degradat. De exemplu: Un tanar britanic care are nationalitate romana, este hartuit la serviciu si primeste chiar si porecle din partea colegilor, legate de nationalitatea sa. Colegii celui aflat in cauza pot sustine ca fac astfel de glume despre rasa pentru a se amuza, dar cel aflat in cauza este insultat si jignit.

Hartuirea nu poate fi niciodata justificata. Cu toate acestea, in cazul in care un angajator poate dovedi faptul ca a facut tot ce a putut pentru a impiedica personalul sa se comporte in acest fel, nu veti putea cere o hartuire impotriva acesteia, desi puteti formula o cerere impotriva hartuitorului.

  1. Victimizarea

Acest lucru este atunci cand sunteti tratat rau, deoarece ati facut o plangere de discriminare legata de rasa conform Legii privind egalitatea. Poate aparea o astfel de situatie de asemenea, daca sprijiniti pe cineva care a facut o plangere de discriminare legata de rasa.

Sa luam exemplul prezentat anterior. Tanarul din exemplul de mai sus vrea sa faca o plangere formala pentru tratamentul sau. Managerul sau ameninta ca ii desface contractul de munca daca face plangere.

Acestea sunt asadar cateva detalii pe care trebuie sa le cunoasteti in ceea ce priveste hartuirea rasiala. In cazul in care sunteti sau ati fost victime ale rasismului, nu lasati lucrurile in voia sortii, pentru ca astfel de episoade se vor intampla din nou si din nou.

Contactati un avocat care este axat pe apararea drepturilor omului la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), si cereti sfatul acestuia.

Povestiti cu lux de amanunte de ce considerati si in ce situatii ati avut parte de discriminare rasiala, iar avocatul va poate ajuta sa va castigati dreptatea la CEDO.

0 Shares
You May Also Like