Ce este asigurarea auto?

Ce este asigurarea auto?

0 Shares
0
0
0

Asigurarea auto este un contract pe care fiecare proprietar al unui vehicul trebuie sa il semneze si sa il aiba in vigoare pentru a acoperi eventualele daune cauzate de conducere.

Asigurarea auto trebuie incheiata inainte de utilizarea autovehiculului, deoarece este interzisa circulatia fara a avea, cel putin, asigurarea obligatorie auto. De fapt, in cazul in care are loc un accident, conducatorul vehiculului ar trebui sa se confrunte cu sanctiunea relevanta si cu daunele pe care le poate provoca.

Cu comparatorul de asigurare puteti alege cea mai convenabila asigurare pentru dvs.

Tipuri de asigurari auto

Modalitatea de baza a contractarii obligatorii este asa-numita Asigurare obligatorie auto si serveste la acoperirea raspunderii civile a conducatorului auto, adica daune personale si materiale si vatamari corporale tertilor daca exista vreo problema in circulatia in care este responsabil conducatorul auto.

Asigurarea auto obligatorie “protejeaza” soferul, indiferent cine este asiguratul, cine este cel care contracteaza si care poate fi proprietarul sau nu.

Acest tip de asigurare auto nu acopera, in niciun caz, daunele personale sau materiale suferite de vehicul sau de soferul acestuia, desi le acopera pe cele ale ocupantilor vehiculului in sine.

Din acest motiv, de la asigurarea auto de baza, utilizatorul poate angaja alte tipuri de asigurari auto care includ servicii care au in vedere nevoile si asteptarile diferitelor grupuri, de la cele mai de baza la cele mai complete. Unele acoperiri oferite de companiile de asigurari auto prin intermediul comparatorului de asigurari pot fi:

  • Despagubiri catre terti peste sumele indicate in asigurarea auto obligatorie.
  • Asistenta de calatorie din cauza defectiunilor si chiar a lipsei benzinei.
  • Vehicul de inlocuire din cauza defectiunii, accidentului sau furtului, in timpul in care utilizatorul nu are masina sa obisnuita.
  • Despagubiri pentru furt sau pierdere.
  • Gestionarea parcarilor sau a amenzilor de circulatie.
  • Proceduri de gestionare a masinilor.
  • Cursuri pentru recuperarea punctelor sau a permisului de conducere.
  • Proceduri pentru reinnoirea permisului de conducere.
  • Rezolvarea defectiunilor mecanice, electrice si electronice.

Vezi aici asigurare obligatorie auto.

In functie de acoperirea contractata in asigurarea auto, vom avea polite:

Asigurare auto terta parte “extins”, care se refera de obicei la asigurarea obligatorie, completata de eventualele daune suferite de geamuri (geamurile vehiculului in sine), furtul sau incendierea masinii.

Exista o multitudine de denumiri cu care fiecare companie de asigurari desemneaza diferitele formule oferite.

Asigurare auto completa, care include toata acoperirea oferita in asigurarea obligatorie si in “tertii extinse” si, in plus, acoperirea daunelor proprii, atat ale vehiculului in sine, cat si ale soferului, chiar daca acestea au fost produse din vina noastra. In general, aceasta acoperire include daune minore ale vehiculului, cum ar fi zgarieturi precum si pierderea totala a vehiculului.

Practic, toate companiile de asigurari auto ofera varianta Toate riscurile cu franciza“, a carei particularitate este ca societatea de asigurari, in loc sa acopere valoarea totala a creantei, o face din suma suportata de asigurat (franciza). In cazul in care daunele sunt mai mici decat suma stabilita ca “franciza”, acestea vor fi suportate de client.

Cele mai comune accidente si cum sa le eviti?

Sa recunoastem: se intampla accidente. Si cand o fac, s-ar putea sa va uitati la reparatii si vatamari auto, precum si la posibilele cresteri ale primei de asigurare.

Conducerea in siguranta poate contribui in mare masura la mentinerea dumneavoastra si a familiei dumneavoastra in siguranta si a primei dumneavoastra sub control. Iata sapte accidente de masina obisnuite si sfaturi despre cum sa le evitati:

Coliziunile din spate sunt un motiv obisnuit pentru daunele de asigurare auto. Fie ca esti soferul care loveste un vehicul in fata ta, fie soferul care este lovit de un vehicul in spatele tau, aceste accidente pot fi adesea evitate. Luati in considerare aceste sfaturi:

Pastreaza distanta. Conduceti suficient de departe in spatele masinii din fata dvs. pentru a va opri in siguranta. Acest lucru este valabil mai ales pe vreme nefavorabila. Stai cu cel putin trei secunde in spatele vehiculului din fata ta si mai mult daca te afli intr-un vehicul mai greu. Extindeti timpul cand conditiile meteorologice sunt nefavorabile.

Conduceti strategic. Evitati situatiile care v-ar putea forta sa utilizati brusc franele. Daca un sofer te urmareste prea indeaproape sau nu este atent, s-ar putea sa fii in spate.

Nu te distrage. Nu-ti lua niciodata ochii de la drum pentru a manca, a citi un mesaj text sau a-ti gasi telefonul. Daca soferul din fata dvs. se opreste brusc, dureaza doar o secunda sau mai putin sa nu acorde atentie vehiculului in spate.

Nu conduceti cand va simtiti somnoros sau sub influenta alcoolului. Este mai probabil sa faceti greseli la volan atunci cand va simtiti somnoros sau ametit.

O alta cauza comuna a avariei auto: a avea un vehicul parcat lovit de o alta masina. Indiferent daca va lasati masina intr-o parcare sau pe drum, luati masuri pentru a evita coliziunile cu masinile parcate.

0 Shares
You May Also Like