Care este uimitoarea adevarata poveste a lui Mos Craciun?

0 Shares
0
0
0

In preajma sarbatorilor de iarna, fiecare parinte se intereseaza despre unde poti sa inchiriezi un Mos Craciun, sau ce pret are un Mos Craciun de inchiriat pentru o ora.

Ei bine, dar dintre parintii care cauta Mos Craciun de Inchiriat, oare cat cunosc uimitoarea poveste adevarata a acestuia? Unii considera ca Mos Nicolae este de fapt Mos Craciun, iar in continuare vom aborda acest subiect.

Sfantul Nicolae s-a nascut in timpul secolului al treilea. Parintii lui erau bogati si l-au crescut pentru a fi crestin.  El si-a folosit intreaga mostenire pentru a-i ajuta pe oameni asa cum ar vrea Hristos – nevoiasii, bolnavii si cei aflati la suferinta.

Sfantul Nicolae a devenit episcopul Myra (in Turcia moderna) in timp ce era tanar si era cunoscut pentru generozitatea pentru cei nevoiasi si dragostea pentru copii.

Sfantul Nicolae a fost exilat si inchis pentru credinta sa sub imparatul roman Diocletian. Dupa ce a fost eliberat in cele din urma, Sfantul Nicolae a participat la Sinodul din Niceea in anul 325 d.Hr. Sf. Nicolae a murit pe 6 decembrie 343 si a fost inmormantat in Catedrala sa.

O relicva unica, numita mana (care este de fapt apa limpede transparenta), s-a format in mormantul sau si este extrasa formal in fiecare an din 1980 pentru a fi dispersata credinciosilor.  Vindeca tot felul de boli. Ziua sa de sarbatoare este 6 decembrie, aniversarea mortii sale.

Legendele Sf. Nicolae

Exista numeroase legende in jurul generozitatii Sfantului Nicolae. In cel mai cunoscut exemplu, Sfantul Nicolae a auzit ca o persoana cazuta in saracie intentioneaza sa-si abandoneze fiicele intr-o viata de pacat. Sub mantia intunericului, Sfantul Nicolae a aruncat in casa un sac de aur.

Tatal a putut sa dea o zestre fiicei sale cele mai mari. Mai tarziu Sfantul Nicolae a facut acelasi lucru pentru a doua fiica. In calatoria pentru a treia fiica, tatal l-a prins pe Sfantul Nicolae.

Se spune ca pungile de aur au aterizat in ciorapi lasate langa soba ca sa se usuce. Acesta este motivul pentru care copiii atarna ciorapi sau isi pun pantofii in zilele noastre langa semineu pentru a astepta cadouri de la Sfantul Nicolae.

Intr-o alta legenda, orasenii din Myra il sarbatoreau pe Sfantul Nicolae in ajunul sarbatorii sale, cand o trupa de pirati a furat comori din Biserica Sf. Nicolae. In timp ce paraseau orasul, au furat un tanar pe numele de Basilios, pentru a fi sclav si a fi purtatorul personal al conducatorului.

Un an intreg, Basilios i-a adus regelui vinul intr-o frumoasa ceasca de aur.  In timp ce Basilios il slujea pe rege in ziua sarbatorii Sfantului Nicolae, el a reusit sa scape si a plecat. Sfantul Nicolae i-a aparut baiatului, l-a binecuvantat si l-a asezat in casa lui din Myra.

Intr-o alta legenda, un tanar Sf. Nicolae a facut un pelerinaj in Tara Sfanta. In timp ce era acolo, el a cautat sa experimenteze mai pe deplin viata, pasiunea si invierea lui Iisus.

In timp ce se intorcea acasa pe mare, o furtuna puternica a amenintat o epava a navelor.  Cand Sfantul Nicolae s-a rugat, furtuna s-a calmat brusc lasandu-i pe marinari uimiti si scutindu-si toata viata. Din acest motiv, Sfantul Nicolae este “stapanul” marinarilor si calatorilor.

Originea lui Mos Craciun

Sfantul Nicolae este, de asemenea, originea a ceea ce multi numesc astazi „Mos Craciun”.  Primii europeni care au ajuns in Lumea Noua si-au adus cu ei cunostintele despre Sfantul Nicolae.

Christopher Columbu a numit chiar un port in Haiti pentru el la 6 decembrie 1492. Jacksonville, Florida a fost numit initial St. Nicholas Ferry de catre spanioli.  Din pacate, Reforma protestanta a avut o vedere slaba a sfintilor si a incercat sa imprime traditiile de lunga vreme ale Sfantului Nicolae.

Totusi, deoarece oamenii de rand il iubeau atat de mult pe Sfantul Nicolae, traditiile sale au supravietuit. In 1821, o carte intitulata Sante Clause In Sleigh l-a infatisat pe Sfantul Nicolae ca pe un barbat care a ajuns din nord cu o sanie si un ren zburator.

Ilustratiile cartii au indepartat imagini de un sfant episcop si au marcat aparitia lui Mos Craciun ca pe 25 decembrie, nu pe 6 decembrie. In 1823, poezia populara pe care o cunoastem astazi sub numele de „Noaptea inainte de Craciun” a fost publicata initial ca „O vizita din St. Nicholas”.

Modalitati de a sarbatori Ziua Sarbatorii Sale

Pentru a sarbatori ziua Sfantului Nicolae, fie ciorapii sunt atarnati, fie pantofii sunt asezati inaintea semineului. Acest lucru se datoreaza faptului ca in povestea Sfantului Nicolae ajutand prin aruncarea banilor de zestre prin fereastra, acesta a aterizat intr-un ciorap setat inainte ca focul sa se usuce.

In multe tari, ziua de sarbatoare a Sfantului Nicolae, pe 6 decembrie, este ziua primitoare de cadouri.  Pantofii si ciorapii sunt lasati peste noapte pentru ca Sfantul Nicolae sa se umple cu mici cadouri, fructe sau nuci si bomboane si fursecuri speciale ale lui Nicolae.

Aceste daruri sunt menite sa fie impartasite, nu pastrate pentru sine. Portocalele sau mandarine sunt, de asemenea, cadouri traditionale de Sf. Nicolae.

Exista insa si traditii care sustin ca Mos Nicolae vine in noaptea de 5 spre 6 Decembrie, iar Mos Craciun vine in noaptea de 24 spre 25 Decembrie. Pana la urma, pentru daca mosul vine de doua ori, nu poate reprezenta decat motive de bucurie, pentru ca se inmultesc darurile.

0 Shares
You May Also Like