Cum te poti pregati pentru posibilitatea unui cutremur? 3 metode de baza

Cum te poti pregati pentru posibilitatea unui cutremur? 3 metode de baza

0 Shares
0
0
0

Cutremurele sunt fenomene naturale cu un puternic efect distructiv. Din pacate, Romania se afla intr-o zona cu potential seismic crescut, ceea ce a dus la aparitia unor miscari seismice de amplitudine, ce s-au soldat cu numeroase pagube materiale si cu victime umane. O metoda sigura de a te proteja de efectele cutremurelor nu exista, insa fiecare poate sa ia anumite masuri care sa micsoreze impactul si care sa scuteasca familiile de pierderi semnificative.

Studiile au aratat ca in viitorul mai mult sau mai putin apropiat exista mari sanse de a avea loc un cutremur important, asa ca fiecare persoana trebuie sa fie preocupata de probabilitatea petrecerii unui astfel de eveniment si sa ia masurile necesare pentru a diminua efectele negative. Una dintre metodele utile de a-ti proteja financiar locuinta de potentialele pagube produse de un cutremur este reprezentata de incheierea unei asigurari facultative pentru casa, ce completeaza prin riscurile acoperite asigurarea de tip obligatoriu. O firma de asigurare ce are in oferta o astfel de polita avantajoasa este AllianzTiriacUnit.ro.

Iata ce trebuie sa faci pentru a nu fi luat prin surprindere in cazul unui cutremur!

  1. Cea mai utila metoda de protectie este, in mod paradoxal, una care nu costa nimic si care poate fi facuta de catre oricine. Aceasta este reprezentata de o informare corecta si continua in legatura cu modul de aparitie a cutremurelor, cu efectele acestora asupra cladirilor si cu modalitatile de abordare corecta a situatiei, in cazul in care apare un astfel de eveniment nedorit. Informarea corecta poate fi facuta prin apelarea la institutiile statului cu rol de protectie civila, site-urile acestora fiind o sursa usor de consultat. O astfel de informare este necesara, pentru ca multe dintre probleme pot fi evitate prin cunoasterea masurilor ce trebuie luate in caz de cutremur;
  2. Cele mai multe pagube si victime umane, in cazul unei miscari seismice semnificative, se petrec in locuintele tip proprietate personala. Din aceasta cauza, proprietarii trebuie sa le pregateasca astfel incat sa minimizeze pericolul petrecerii unor accidente. In acest sens pot fi mentionate executarea unor lucrari care sa sustina structura de rezistenta in cazul in care sunt necesare aceste interventii, fixarea obiectelor grele de mobilier ce s-ar putea rasturna in timpul cutremurelor si montarea unor dispozitive speciale, care sa intrerupa reteaua de gaze naturale pentru a se limita pericolul de incendii ulterioare seismelor;
  3. O recomandare a specialistilor este ca fiecare familie sa aiba pregatita o rezerva de alimente si de apa, pentru minimum trei zile. De asemenea, in geanta pentru urgente trebuie sa fie puse trusa sanitara, lanterna, radio cu baterii si o suma de bani. O astfel de rezerva poate ajuta pe supravietuitorii unui cutremur pentru a rezista pana la reluarea vietii normale in caz de dezastru.

 

In concluzie, persoanele care locuiesc in zonele cu activitate seismica ridicata ar trebui sa-si ia din timp toate masurile necesare pentru a-si pune la adapost familia si proprietatea in vederea evitarii urmarilor distructive ale miscarilor seismice. 

 

Surse foto:

unsplash.com

0 Shares
You May Also Like