Ce este certificatul ISO?

Ce este certificatul ISO?

0 Shares
0
0
0

Certificatul ISO consta intr-un set de standarde elaborate de Organizatia Internationala de Standardizare (ISO) cu scopul de a comanda managementul in cadrul companiilor din diferitele domenii si departamente ale acestora. Aceasta organizatie este responsabila pentru crearea de standarde de productie, comert si comunicare care au un domeniu de aplicare international.

Obtinerea unei certificari ISO in oricare dintre standardele sale garanteaza ca compania sau profesionistul care o detine respecta normele sau standardele pentru a asigura calitatea, siguranta si eficienta serviciilor sau produselor sale.

Aceasta organizatie neguvernamentala independenta are in prezent 162 de membri din tari din intreaga lume. Acestea sunt compuse din standarde si orientari care pot fi realizate cu instrumente si sisteme specifice de gestionare a afacerilor aplicabile oricarui tip de companie sau organizatie.

Aveti o companie: ce va aduc standardele ISO?

Aceste standarde voluntare au obtinut o buna recunoastere in randul consumatorilor si o buna acceptare internationala in mediul de afaceri.

Datorita acestei recunoasteri, companiile certificate in aceste standarde obtin o valoare adaugata in comparatie cu concurenta. De asemenea, realizeaza o mai buna gestionare a resurselor si a organizatiei lor, care au un impact asupra beneficiilor economice pentru companie.

Beneficiile certificarii

Beneficiile derivate din certificarea documentelor conform standardelor ISO sunt vazute in diferite domenii: pentru clienti, in cadrul companiei in sine sau pe piata in ansamblu.

 • Imbunatatirea imaginiicare este proiectata fata de clienti si societate in ansamblu.
 • Productivitateaprocesului sau de productie este in crestere, deoarece este orientata spre imbunatatirea continua.
 • Cresterea increderii inmediul companiei: clienti, furnizori, administratii publice.
 • Simplificarea procesului decizional, atat in ceea ce priveste continutul, cat si timpul petrecut pentru aceasta sarcina.
 • Companiile care au certificarile relevante, achizitioneaza caracteristica unei companii fiabile si independente.
 • Cresterea cifrei de afaceri derivate din toate beneficiile anterioare si prestigiul dobandit prin detinerea certificatului ISO.

Un certificat ISO recunoscut va fi o conditie prealabila pentru unii dintre clientii dumneavoastra si un element de diferentiere pentru altii in momentul selectiei furnizorilor. Pe de alta parte, un certificat ISO ofera clientilor increderea ca lucrati cu standardele si procedurile care le garanteaza un nivel ridicat de servicii.

ISO 27001: Sisteme de management al securitatii informatiilor

Acest standard ISO este foarte important astazi, deoarece este responsabil pentru asigurarea bunelor practici si gestionarea informatiilor gestionate de o companie. Standardul ISO 27001 protejeaza confidentialitatea, disponibilitatea si integritatea datelor unei companii, printr-un sistem de analiza a principalelor riscuri si amenintari care ar putea afecta informatiile.

Principalele avantaje ale unei certificari ISO 27001 pentru o companie sunt:

 • Posibilitatea de a avea un incident care compromite informatii sau identitati este redusa la minimum.
 • Creste increderea clientilor, furnizorilor si a altor entitati in serviciile companiei.
 • Creste prestigiul si proiecteaza o imagine de profesionalism.
 • Acesta permite respectarea legislatiei in vigoare privind securitatea informatiilor.

ISO 20000: Sistemul de management al serviciilor IT

Acest standard ISO asigura faptul ca serviciile IT gestionate adopta o abordare integrata a procesului, bazata pe imbunatatirea continua, cu scopul de a satisface cerintele afacerii, fie ale organizatiei in sine, fie ale clientilor externi.

Odata cu implementarea acestui standard, se realizeaza ca serviciile IT sunt orientate catre afacere pentru a oferi un serviciu de cea mai inalta calitate si securitate, avand in vedere riscurile IT.

Avantaje pentru companie:

 • Aliniati serviciile IT la nevoile de afaceri.
 • Furnizeaza managementul calitatii serviciilor IT.
 • Reduce riscurile asociate serviciilor IT.
 • Reduce costurile si cresteti satisfactia clientilor si a furnizorilor.
 • Minimizarea incidentelor si modificarea duratei ciclului
 • Imbunatatiti rezultatele si deciziile pe baza indicatorilor si a indicatorilor de afaceri, kpi-urilor.
 • Sa ofere o valoare adaugata a increderii si a distinctiei fata de concurenta.

ISO 22000: Sistemul de management al alimentelor

Acest standard ISO stabileste conditiile care trebuie indeplinite pentru a asigura siguranta alimentelor pe tot parcursul ciclului sau (de la prepararea lor, pana la transport, pana la consumatorul final). Normele afecteaza procesele de productie, conservare, depozitare, etichetare si transport al produselor alimentare.

Iso 22000 nu este un standard de calitate, deoarece garanteaza doar ca produsele sunt fabricate si manipulate intr-un mod adecvat pentru consum.

Principalele avantaje ale adaptarii unei companii la iso 22000 sunt:

 • Creste increderea consumatorilor cu privire la produsele companiei.
 • Imbunatateste comunicarea interna si externa a companiei.
 • Eficientizeaza procesele economisind costuri.
 • Creste competitivitatea companiei.
 • Este adaptabil cu calitatea ISO 9001.
 • Reduce incidentele cu produsele si retragerea lor de pe piata.

Vezi aici mai multe detalii despre certificate ISO.

Alte certificate de calitate ISO: Sisteme de management integrat

Atunci cand o companie implementeaza certificarea in diferite standarde ISO, ne confruntam cu un model de sisteme de management integrat. Exista anumite standarde ISO care sunt pe deplin compatibile intre ele, iar certificarea poate fi realizata integrata intr-un singur proces.
Cu aceasta, ceea ce se realizeaza este o economie semnificativa a costurilor si, mai presus de toate, in timp pentru a obtine diferitele certificate ISO.

 

0 Shares
You May Also Like